Alternativ til pose

Internettside for stomiopererte, pårørende og helsepersonell av Kari Braathen

Startside
Opp

 Antall besøk

Hit Counter

ALTERNATIV TIL POSESYSTEM FOR COLOSTOMIOPERERTE:

IRRIGASJONSMETODE:

Irrigasjon= kunstig tømming av tarmen med klyster.

Dette er kun aktuelt for de som har utlagt tykktarm. En skal alltid få klarsignal fra lege før en setter i gang. Ca. 3 mnd. etter operasjonen kan en begynne med irrigasjon.

Det finnes eget utstyr til irrigasjonen, og dette blir dekket av blå resept-ordningen.

Nødvendig utstyr til irrigasjon:

 Irrigasjonssett- vannpose og konisk endestykke

Irrigasjonspose= skylleerme(en lang pose som festes over stomien og som fører tarminnholdet ned i toalettet)

Glidekrem til endestykket

Dette må gjøres på et toalett.

FREMGANGSMÅTE:  Gjør klar vannposen med 500-1000 ml lunkent vann(37 grader), ta litt mer vann i posen og la vannet renne gjennom hele slangen og tøm den for luftbobler. Steng av vannet, og heng vannposen klar til bruk. Posen bør henge i skulderhøyde når brukeren står.

Ta så av stomibandasjen, og gjør rent rundt stomien, fest så irrigasjonsposen over stomien, la enden gå ned i toalettet.

Det kan være lurt å lage en liten brett på posen nede, da har en noe å ta tak i som er rent når posen skal brettes opp.

Hvi ønskelig kan en sitte på en stol ved siden av toalettet mens en irrigerer.

Kjenn med en finger inn i åpningen hvor tarmen går, slik at endestykket (konen) blir satt inn i riktig retning.  Ta glidegel på det koniske endestykket, og sett dette inn i stomiåpningen.

La vannet renne sakte inn i tarmen (ca. 10 min.). Hvis en føler ubehag, bør en stenge av vannet en stund, for så å la resten renne inn etter hvert.

Når alt vannet har rent inn i tarmen, la konen sitte litt i åpningen slik at ikke alt vannet renner ut med en gang. Så taes konen ut og tarmen begynner å tømme seg.

Hele tømningen tar ca. 1 time. For å slippe å sitte på toalettet hele timen, kan skylle-ermet brettes opp og festes med klyper oppe, slik at en kan la tømmingen fortsette selv om en gjør andre ting.

Når tarmen er tømt, taes skylleermet av. Ny stomibandasje settes på.

Det mest vanlige er å irrigere hver 2. til hver 3. dag, da skal det ikke komme avføring mellom irrigasjonene. Det tar gjerne 4-6 uker før tarmen ”reguleres” og en kan begynne å bruke miniposer og/eller stomi-propp mellom irrigasjonene. Det anbefales at en benytter den vanlige bandasjen til en er trygg på at tarmen er regulert.

Det er viktig å få råd og veiledning av stomisykepleier eller annet helsepersonell som kan irrigasjonsmetoden, det er lurt å gjøre irrigasjonen sammen med en fagperson første gangen.

STOMIPROPP:

Stomiproppen er beregnet på de som har utlagt tykktarm(colostomi).

Bandasjen er laget i todelt og endelt system.

Denne bandasjen kan kun benyttes når en har fast, formet avføring.  

Stomiproppen er formet som en ”tampong” i midten, og det er denne delen som føres inn i stomien. Den utvides gradvis når den kommer i kontakt med slim og fuktigheten inne i tarmen. Denne proppen tetter da hele tarmen, slik at avføringen blir liggende på baksiden, mens gass blir filtrert gjennom proppen og et kullfilter i bandasjen.

Hvis en irrigerer kan den sitte inne mellom irrigasjonene (max.48 timer), eller for de som ikke irrigerer må den skiftes ved behov. Her må en prøve seg frem, og finne frem til hva som passer.

Når en starter med proppen, skal en begynne med korte intervaller, tarmen trenger tilvenning. Den oppleves som et fremmed-legeme og tarmen ønsker å kvitte seg med den i begynnelsen.

Når proppen taes ut tømmer tarmen seg i en spesiallaget avfallspose, og ny propp settes inn.  

Informasjon om stomiproppen kan du få hos stomi-sykepleier eller i spesialforretning som selger stomiutstyr.