Lukt

Internettside for stomiopererte, pårørende og helsepersonell av Kari Braathen

Startside
Opp

 Antall besøk

Hit Counter

Problemer med lukt er stort, spesielt hos de som er colostomioperert, da mesteparten av gass blir produsert i tykktarmen.

Når en får en stomi kan en ikke selv bestemme når gass kan komme ut, det finnes ingen lukkemuskel i stomiåpningen, slik at en kan ikke ”knipe” igjen, som en normalt kan gjøre når tarmen er intakt. Sammen med lukt kommer også lyden, det er pinlig når det skjer sammen med andre mennesker.

Alle lukkede og nå også mange tømbare poser er utstyrt med kullfilter.

Kullfilteret skal fjerne lukt, det er riktignok forskjellig hvilke pose den enkelte synes fungerer best, men her må en prøve seg frem.

Kostholdet er den viktigste faktoren i forhold til gass problemet. En kan kutte ut matvarer som danner mye gass(jfr. avsnittet om kosthold), tygge maten godt og holde munnen lukket når en spiser.

Unngå kullsyreholdig drikke som øl og mineralvann, dessuten tyggegummi og pastiller. For colostomiopererte kan det være et alternativ å benytte stomiproppen og/eller irrigasjon for å unngå problemene.

En må prøve seg frem når det gjelder kosten. Prøv ut forskjellige matvarer når en er hjemme, slik at det sosiale liv ikke blir ødelagt av redselen for lyd og lukt.

Det finnes også mange typer deodoranter og luktfjernere til å ha i posen, dette blir dekket av den blå resepten.