Rekonvalesens

Internettside for stomiopererte, pårørende og helsepersonell av Kari Braathen

Startside
Det sosiale liv
Samliv & seksualitet
Graviditet & fødsel
Fysisk aktivitet

 Antall besøk

Hit Counter

Man kan leve et fullverdig liv med en stomi. Stomien i seg selv begrenser ikke livet ditt etter operasjonen, begrensningene er det gjerne den stomi-opererte selv som lager, under forutsetning av at det ikke er komplikasjoner i forbindelse med stomioperasjonen, eller for eksempel lekkasje og sår- problematikk.

Rekonvalesenstiden er den tyngste, det tar tid å komme seg etter operasjonen, en blir fort trett og sliten. Men det er normalt !

Hvis det er kreft (canser) som er årsaken til stomien, så er det kanskje mange ubesvarte spørsmål en stiller seg.

Er jeg kvitt kreften? Hvor lenge kan jeg leve? Kan kreften komme igjen? Det er veldig mange som setter likhetstegn mellom kreft og død, men det er ikke virkeligheten. Det er stadig flere som blir helbredet av kreft, det blir utviklet bedre operasjonsteknikker og det kommer nye medikamenter og undersøkelsesmetoder fordi kreftforskning er et prioritert område innenfor medisinsk forskning.

Det er viktig å komme i gang med fysisk aktivitet så fort som mulig, gå turer, ta trappen i stedet for heisen o.s.v. Frisk luft er viktig!!!

Trettheten blir ikke kurert av å ligge i sengen.

Man skal være forsiktig med å bruke magemusklene for mye i ca. 3 mnd. etter operasjonen. Dette for å forebygge utvikling av brokk(hernie).

D.v.s. ikke tunge løft, rengjøring o.s.v. ( Bruk ryggsekk når du skal handle.) 

Din fysioterapeut vil sikkert gi deg et egnet treningsprogram.